Het waslabel: meer dan alleen een kriebel in je nek!

Het waslabel: meer dan alleen kriebel in je nek

 

Misschien is het wel het eerste wat je doet als je na een dagje shoppen thuiskomt met je nieuwe kleding: de schaar erin! Niet om de taille nog wat in te nemen, maar om die vervelende, kriebelige waslabels eruit te knippen. De juiste temperatuur weten we inmiddels immers wel, en al die andere figuurtjes en symbooltjes, tja, wat betekenen die eigenlijk?

 

 

Fijn, fijner, fijnst.

 

Het ene kledingstuk is natuurlijk het andere niet, en dat leuke nieuwe jurkje zie je natuurlijk het liefst zo lang mogelijk meegaan. Daarom zijn deze icoontjes in het leven geroepen. Kledingstukken met deze icoontjes mogen wel in de wasmachine, maar moeten gewassen worden op een fijn programma.

Met 1 streepje onder de wastobbe was je het kledingstuk op een wasprogramma voor fijne was. Met 2 streepjes kies je een programma voor extra fijne, of synthetische was. Eigenlijk best logisch!

Beginnen bij de basis

 

Als er al naar waslabels gekeken wordt, kijken veel mensen niet veel verder dan dit icoontje: de wastemperatuur. Het cijfer in de wastobbe slaat dus op de temperatuur waarop je het kledingstuk het beste kunt wassen met een normaal wasprogramma.

Staat er een kruis door de afbeelding? Dan mag het kledingstuk alleen gestoomd worden (ook geen handwas). Staat er geen temperatuur, maar wordt er een hand afgebeeld in de tobbe? Je raadt het al: dit kledingstuk mag alleen met de hand gewassen worden, op maximaal 40 °C. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook handwasprogramma’s, waarmee de temperatuur en centrifugesnelheid wordt aangepast om je kleding te beschermen.

Na wassen komt drogen

 

Als het goed is komt je wasgoed schoon en fris uit de wasmachine, maar nog niet droog. Hiervoor bestaan deze vierkante wasiconen, die je duidelijk maken hoe je je wasgoed het beste kunt drogen, zowel in de droger als daarbuiten.

Een kruis door een symbool laat doorgaans weinig te raden over: niet doen! Staat er dus een kruis door het symbool, dan is het kledingstuk niet geschikt voor de droogtrommel. Is het symbool leeg, dan kan het artikel wel met een gerust hart gedroogd worden.

Bolletjes in het icoon geven aan hoe warm het gewassen kan worden. 1 bolletje duidt op een lage temperatuur, 2 bolletjes op een normale tot hoge temperatuur.

One Review on Het waslabel: meer dan alleen een kriebel in je nek!

  1. Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Comments are closed.